Historie van HCWV
Terug
Historie van HCWV

Oprichting
Andere hockeyvormen
Accommodatie
HCWV tenue
Communicatie
Vieringen
Hoofdsponsors
Prestaties
Ledengroei
Voorzitters

Oprichting
Op 21 mei 2003 is Hockey Club Wateringse Veld officieel bij de KNHB ingeschreven. Het bestuur van H.C. Klein Zwitserland heeft geholpen in de eerste periode geholpen.

Vanaf oktober 2003 was er één trainingsuur op woensdagmiddag dat werd verzorgd door de toenmalige Verenigingsmanager. De eerste competitie waaraan HCWV meedeed was de midwintercompetitie 2003-2004. In deze competitie werd gestart met twee mixed teams: een E-team en een F-team.

Andere hockeyvormen
Met trimhockey werd na de zomer van 2004 gestart. LG-hockey voor kinderen met een lichamelijke beperking had een plek binnen de club van maart 2011 tot 2013. Bij HCWV wordt ook Fithockey gespeeld door leden met een leeftijd van 50+.

Accommodatie
De officiële opening van het Multisportcomplex Wateringse Veld aan de Noordweg was op 27 maart 2004. HCWV mocht gebruik maken van de voetbalkantine van de buren SVH.

In samenwerking met kinderopvangorganisatie 2Samen is een semipermanente huisvesting voor HCWV opgericht langs de velden aan de Noordweg. De officiële opening werd verricht op 31 oktober 2009 in aanwezigheid van Johan Wakkie directeur KNHB, Sander Dekker wethouder van sport en onderwijs en Minke Smeets Europees, Wereld en Olympisch kampioene hockey. Het was het eerste eigen clubhuis en dit had een positief effect op het clubgevoel.
het clubhuis aan de Noordweg

In augustus 2016 verhuist HCWV naar het nieuwe complex aan de Leyweg. Dit is het complex waar voorheen s.v. Celeritas voetbalde. Door de gemeente Den Haag is een waterveld en twee zandvelden neergelegd. De eerste periode huist HCWV in een tijdelijke oplossing d.m.v. porto cabins.
Wethouder Baldewsingh rolt samen met voorzitter Marcel Lepelaar en jeugdleden het kunstgras uit
Wethouder Baldewsingh rolt samen met voorzitter Marcel Lepelaar en jeugdleden het kunstgras uit

plannen nieuwbouw aan de Leyweg

2Samen verhuist samen met HCWV naar het nieuw terrein. Het clubgebouw welke aan de Noordweg verhuisd mee en wordt afgebroken door vrijwilligers. Dit clubgebouw wordt in een andere opstelling opnieuw opgebouwd en is in december 2017 gereed. 2Samen neemt het grootste gedeelte in en HCWV gebruikt een tijdelijk deel.
afbraak clubhuis Noordweg

Inmiddels is ook al begonnen aan de bouw van het permanente clubhuis van HCWV. Het clubhuis krijgt een vloeropvlak van 1.000 m2, 2 kleedkamers, 2 teamkamers, een volledige keuken, een cursusruimte, een entresol en een grote bar. Dit clubhuis is nagenoeg af voor de start van de competitie 2017-2018 en wordt feestelijk geopend door wethouder Baldewsingh. Er was een sponsorplein, activiteiten voor de jeugd, een wedstrijd van onze Heren1 tegen De Boekaniers met o.a. Valentin Verga, Seve en Paul van Ass. Er was een poffertjeskraam, een friet- en ijskraam en 's avonds een grote knalband.
openingsdag clubhuis aan de Leyweg
In het begin werd gespeeld een wit shirt. In september 2005 is het eerste HCWV-tenue geïntroduceerd: Een witte polo met zwart logo, zwarte broek/rok en kousen met wit logo. In september 2008 werd een nieuw clubtenue gepresenteerd. Nu met witte kousen en zwart logo. Voor het eerst waren er shirtsponsoren. Onderdeel van de lustrumviering in 2013 was de introductie van de groene uitkuis voor de jongens en de roze kous voor de meisjes. Deze verving de zwarte uitkuis.
Sinds september 2018 is Reece het kledingsmerk van HCWV. Sinds deze datum staat de naam van de club op de kraag en is de reserve kous weer zwart geworden. Ook is de HCWV webshop gelanceerd waar naast het tenue ook andere items uit de HCWV kledingslijn te bestellen zijn. De webshop is tot stand gekomen na een samenwerking tussen Reece Australia, Sport 2000 Naaldwijk en HCWV.

Bij de start van de club verliep de communicatie via papieren nieuwsbrieven en vanaf 2004 via HCWV veld-berichten en via de eerste website. Deze werd in februari 2008 vervangen door een tweede versie.
 
Tijdens de nieuwjaarsborrel in 2010 wordt de slogan van HCWV bekend gemaakt: "Hockey lekker mee met HCWV" en later in het jaar volgt al weer een derde versie van de HCWV website. In 2015 komt er al weer een nieuwe website welke tot 2020 courant zal blijven. In 2020 kwam de huidige website.

Op zaterdag 6 september 2008 werd het eerste lustrum gevierd. Een waar hockeyfestijn met clinics voor alle jeugd, een borrel voor de ouders en trimmers en een diner voor iedereen.
 
In 2013 en 2014 werd het tweede lustrum uitgebreid gevierd. Een lustrumweekend met receptie, een wedstrijd voor de trimleden, een groot vrijwilligersfeest, clinics, een buffet en feestavond voor alle jeugdleden in de feesttent en voor de families in het clubhuis en een veiling voor Spieren voor Spieren. Verder een familietoernooi, een rolstoelwandeling met ouderen in de wijk een après ski party voor volwassenen, en in 2014 het eerste Thé-dansant. Er waren speciale sweaters, uitkousen en lustrumwijn.
 
Het WK hockey werd in 2014 groots gevierd. Er was een WK clubdag voor alle jeugdleden met spelletjes en wedstrijdjes en als afsluiting een gezellige borrel. Tijdens de WK verenigingsdag hebben zo'n 600 leden met familie de WK wedstrijden in het Kyocera stadion bezocht. Ook kon men diverse wedstrijden kijken in het clubhuis. Aan het NK Hockeygolf namen twee afgevaardigden van onze club deel.
 
Op donderdag 5 juni 2014 streden 9 teams op het Landelijke Fithockeytoernooi bij HCWV, dat was aangemerkt als officieel side event van het WK Hockey. De warming up werd verzorgd door Olga Commandeur.
Diverse HCWV-kinderen waren geselecteerd om als ballenkind op te treden tijdens het WK Hockey en kinderen van HCWV verzorgden de line up op de WK finaledag van de dames.

In de begin periode was C1000 Wateringen de hoofdsponsor van HCWV. Na een hele tijd geen hoofdsponsor te hebben gehad was het Project Team Energy die bij de start van seizoen 2016-2017 hoofdsponsor van HCWV werd. De Rabobank naam dat stokje weer over bij de start van seizoen 2017-2018.
Presentatie Rabobank als hoofdsponsor van HCWV. Namens de Rabobank staan Gerard van Hoeven (Rabobank Westland) en Harry Wientjes (Rabobank Regio Den Haag) of de foto. Arina Blom (voorzitter), Jean Crombach (penningmeester), Sjoerd en Sarah zijn namens HCWV aanwezig.
In de winter van 2010-2011 gingen de hogere teams voor het eerst zaalhockey spelen. Het was fantastisch dat het hockey bij HCWV zo een nieuw niveau kon bereiken. De eerste HCWV jeugd-toernooien werden gehouden in juni 2010 voor de MINI-F en de B en C teams. In juni 2011 zijn voor het eerst voor alle teams thuistoernooien gehouden.

In oktober 2011 bereikte de JD1 de subtop. Aan het eind van het hockeyseizoen werd het team kampioen in de subtop-klasse. In oktober 2013 mochten zowel JB1 als JC1 uitkomen in de subtop. In september 2014 werd er weer een nieuwe mijlpaal bereikt: Voor het eerst in de HCWV historie speelt er een seniorenteam in de competitie op zondag, te weten Dames 1. Zij startte in de niet-standaard klasse.
HCWV Dames1 2014-2015

In 2016 deed ook voor het eerst een HCWV Heren team mee welke ook startte in de niet-standaard competitie. Dit team bestaat uit allerlei oud-HCWV leden van het eerste uur welke terug zijn gekomen bij de club. Een seizoen later startten zij wel in de standaard klasse en spelen Dames1 en Heren1 beide in de 4e klasse KNHB. Johan van Rijn (oud voorzitter) was de coach/trainer van H1.

In seizoen 2018-2019 werd Dames1 kampioen in de zaal en speelt een seizoen later dus in de 3e klasse in de zaal.

Ieder jaar zijn we met ongeveer 50 leden gegroeid. Dit vraagt voortdurend om aanpassingen in de organisatie van de club en de aanpak van activiteiten. Het ledenaantal laat de volgende ontwikkeling zien:


mei 2003 - juni 2006
Bestuur H.C. Klein Zwitserland
juni 2006 - 2011
Johan van Rijn
2011 - maart 2018
Marcel Lepelaar
maart 2018 - november 2018
Arina Blom (interim)
november 2018 - november 2019
Arina Blom
november 2019 - maart 2020
Zonder voorzitter
maart 2020 - augustus 2023
Igor Passchier
augustus 2023 - heden Meindert Kappe